Make your own free website on Tripod.com
GERAKAN REFORMASI RAKYAT
 

RAJA KOMANDO MENJAWAB DAN MENERANGKAN BEBERAPA
PERSOALAN POKOK ROMPAKAN SENJATA DI KEM TENTERA SAUK

( Untuk keluaran Harakah)

Berbagai penerangan kes rompakan senjata ini telah diberi oleh Kerajaan BN / UMNO dan Menteri Pertahanan serta Lt. Jeneral Zaini termasuk Mahathir. Kerajaan BN / UMNO boleh merayu, memujuk, memaksa dan mengugut rakyat supaya mempercayai apa yang berlaku tetapi akhirnya terpulang kepada rakyat untuk membuat keputusan ; Sandiwara atau benar berlaku.

Sebagai seorang bekas komando dan pernah menjaga Stor senjata “Z Skuadren” di Kem Komando Sg. Udang, Melaka selama 6 bulan, saya boleh memberi pandangan peribadi ke atas perkara ini. Kerana tidak ada kenyataan dan penjelasan daripada anggota yang menjaga stor senjata ini sepanjang laporan berkenaan rompakan ini berlaku. Ke mana pergi anggota yang menjaga stor senjata ini?

Rakyat tidak perlu dengar penjelasan daripada Lt. Jeneral Zaini, Najib dan lebih lebih lagi daripada PM dan orang UMNO tentang rompakan senjata ini. Saksi penting atau penjelasan yang penting adalah daripada penjaga stor senjata. Justeru itu akhbar Utusan Malaysia, Berita Harian dan lain-lain akhbar yang pro kerajaan BN termasuk mereka yang memberi penjelasan menyembunyikan fakta penting ini ( kenyataan Penjaga Stor Senjata ) kepada rakyat. Ramai bekas tentera termasuk saya sendiri merasa ragu tentang penjelasan kes ini yang dikatakan ditulis oleh akhbar dengan terperinci (atau satu inci).

Sabit tentang demonstrasi “lakunan semula” untuk membuktikan semua senjata yang dirompak boleh dimuatkan dalam Pajero oleh Najib adalah menjadi “Sandiwara” sebenar. Semua pelakun telah dilatih dan senjata berada ditepi Pajero. Justeru masa empat (4) minit, perkara biasa atau mungkin …………. (kurang pasti).

Perlu diingat dalam kes mahkamah, tempat berlaku, masa dan siapa yang merompak adalah penting. Dalam kes ini yang merompak adalah orang awam, di Kem Grik. Oleh yang demikian, demonstrasi itu tidak “relevan” tidak boleh diterima oleh rakyat. (Rakyat Hakim Negara).

Demonstrasi atau keterangan yang boleh diterima oleh rakyat ialah; “lakunan semula” dijalankan di Kem yang terlibat dan pelakun terdiri daripada kategori orang awam yang terlibat (bukan tentera yang terlatih). Senjata pula berada dalam stor senjata. Kalau ini boleh dibuat dalam masa 4 minit ; Raja Komando akan masuk semula UMNO ; kerana Kerajaan BN dan Menteri Pertahanan adalah jujur dan ikhlas dalam memberi keterangan kes rompakan ini. Tetapi malangnya; nampaknya anggota tentera pula hendak dijadikan alat politik Najib dan Mahathir (Awas anggota tentera!!! Jangan buat kerja bodoh lagi berdosa ini!!!!!).

Dari unit kajian selidik Parti Keadilan Nasional ada agenda politik BN untuk melaga-lagakan anggota tentera dengan parti pembangkang. Anggapan ini berdasarkan kemenangan Parti Keadilan dalam undi POS di Telok Kemang; di mana Undi Tentera telah memberi kemenangan kepada Roslan Kassim dari Parti Keadilan Nasional. Oleh yang demikian bolehlah kita mengatakan bahawa BN / UMNO sebenarnya menghasut pengundi (tentera) supaya membenci Parti Alternatif. Inilah yang dikatakan “Perang Saraf”.

Atas sebab sebab Keselamatan, peluru tidak boleh disimpan dalam stor senjata. Peluru dikategorikan sebagai “bahan letupan dan merbahaya”, sebab itu setiap kem tentera yang bertaraf seperti di Kem Grik itu semestinya ada “Gudang Peluru”. Bagaimana beribu-ribu peluru berada di stor senjata ketika itu? Ini persoalan mesti dijawab.

Sebagai seorang bekas penjaga stor senjata saya maklum bahawa senjata dan peluru adalah dikategorikan sebagai “Barang Terkawal” (Control Item). Adalah mustahil seorang penjaga stor senjata membenarkan sesiapa sahaja termasuk Pegawai atau Jeneral tentera dibenarkan mengambil senjata sedemikian banyak tanpa surat arahan dan disahkan oleh Kem Komanden atau sekurang-kurangnya Pegawai Bertugas pada malam itu. Apabila penjaga stor senjata ini tidak dicederakan oleh perompak berkenaan dan tidak ada laporan langsung berkenaan dirinya, maka kita mengambil kesimpulan; penjaga stor senjata terlibat dalam konspirasi ini.

Sebagai saorang bekas penjaga stor senjata adalah mustahil saya akan membenarkan seorang pegawai yang tidak saya kenali mengambil senjata itu, malahan pintu pun saya tidak akan buka. (Pintu senjata ada lobang atau cermin di atas pintu, kita dapat melihat siapa di luar sebelum membuka pintu stor senjata).

Saya pernah beberapa kali mengambil bahagian dalam operasi mencari dan mengesan Pengganas Komunis sewaktu saya bertugas dalam Unit Komando “Z Skuadren”. Antara lain Arahan Khas (Mission) Pasukan Komando atau Gerak Khas ialah “Mencari dan Memusnah Musuh” tidak ada arahan kepada Pasukan Komando atau mission “Mencari dan Berbincang dengan Pengganas”. Mungkin di zaman Menteri Pertahanan dan Menteri Dalam Negeri yang baru ini Abdullah Badawi dan Najib arahan ini berubah; komando diarah berbincang dengan pengganas yang telah merompak senjata dan peluru ATM. Kalau hendak berbincang dengan pengganas, ini kerja pasukan Risik Tentera dan SB Polis bukan Komando.

Satu perkara lagi, saya berpengalaman menjaga seorang pengganas komunis di hutan. Pengganas di hutan apabila ditangkap tidak boleh dibenarkan dibiarkan “lenggang kangkong” apabila ditangkap. Semasa saya dahulu tangan pengganas tersebut digari ketangan saya ; walaupun sewaktu tidur. Tetapi ternyata dalam TV seolah-olah Pengganas ini dilayan seperti menangkap pendatang haram. Ini persoalan mengapa rakyat atau bekas polis dan tentera merasa ragu.

Cukup setakat ini persoalan yang saya kemukakan, sekiranya semua persoalan ini dapat dijawab dengan bukti yang sah saya boleh meneruskan persoalan lain.

Sekian.

Yang ikhlas,

Raja Kamaruddin bin Raja Ab Wahid
Bekas Komando